Despre facultatea de Etnologie- experientă, alegeri și așteptări.


diversitate

Hello, pentru că am primit în ultimele zile destule mesaje pe tema asta și CULMEA COINCIDENȚEI plănuisem să vorbesc despre asta pentru că e perioada în care se iau decizii, am ales să vă spun pe scurt câteva cuvinte despre facultatea pe care am terminat-o, mai exact Etnologie și folclor, din cadrul departamentului de Studii Culturale de la Litere și despre masterul în același domeniu pe care am ocazia să îl urmez.

perspectivă, poveste

În primul rând, înainte de a trece la informațiile cu pricina vreau să spun câteva cuvinte despre facultate în general, mai exact despre alegerile pe care le faceți și despre motive. Sunt de părere că în orice domeniu, așa cum este și bloggingul și șofatul și educația și croitoria și ce mai vreți voi funcționează așa cum v-ați dori doar dacă există plăcere în a face asta sau dacă lucrurile care îți plac acolo nu sunt mai puține decât cele care îți displac.

Atât la alegerea liceului, a facultății, a jobului sau mai știu eu ce alegeri, consider că e EXTREM DE IMPORTANT să alegeți nu doar cu rațiunea ci și cu sufletul pentru că deși poate suna clișeic, sufletul știe el ce știe. Nu alegeti ceva pentru că vă aduce bani sau faimă, alegeți să faceți ceva ce simțiți că vă hrănește și mintea și sufletul într-un fel sau altul.
Haideți să trecem la partea despre care m-ați întrebat multe dintre voi în ultimele zile și anume ce e cu facultatea asta și dacă merită să mergi acolo. Menționez că ceea ce voi spune este STRICT PĂREREA MEA și nu intenționez nici să supăr și nici să ridic în slăvi pe nimeni. În  primul și primul rând, nu este o facultate pe care o faci pentru bani! Nu am văzut-o niciodată așa și nici nu cred că o să o văd vreodată ca o rampă către un job care să îți umple portofelul de n-o să-l poți duce. Nu!

deslușire


E o facultate la care te duci dacă vrei să ÎNȚELEGI LUCRURI. Să te înțelegi mai bine pe tine, să îl înțelegi mai bine pe cel de lângă tine, să îl înțelegi pe ala care e foarte departe de tine și face niște lucruri ciudate din punctul tău de vedere, să înțelegi cultura, culturile, societatea și pe tine ca individ și actant al vieții sociale. Încerc pe cât posibil să nu mă adâncesc în detalii și să nu creez un discurs tocmai etnologic pentru că știu că multe dintre voi m-ați întrebat concret ce cred și daca a fost ok așa că o să vorbesc cât mai pe scurt și deloc greoi pentru că înțeleg perfect nevoia asta de informații de la oameni care uneori convinge mai mult decât o informație oficială. În adâncuri cam de aici au apărut și influencerii ăștia pe care îi blamează atât toată lumea.

simbol


celălalt

Mi-a plăcut? DA! Am avut, bineînțeles, ca în orice, momente în care nu mi-a plăcut ceva sau altceva, dar exact cum spuneam mai sus, dacă lucrurile care îți plac depășesc lejer numărul lucrurilor care nu îți plac, atunci e perfect ;)! Poate la un moment dat nu mi-a plăcut o abordare sau o materie sau mai știu eu ce. E perfect normal pentru că suntem diferiți și avem interese diferite și perspective diferite și principii diferite ș.a.m.d DAR au fost atât de multe lucruri care mi-au plăcut încât vă îndemn să mergeți dacă vă interesează domeniul. Profesorii sunt foarte bine pregătiți, foarte documentați, deschiși și inspiraționali. Adică există momente în care stai și asculți și te inspiră. La mine așa a fost. Nu este o facultate grea, dar nici ușoară nu este dacă o faci doar ca să o faci și atât, fără să ai interes pentru domeniu.


Ce îmi doresc eu tare să menționez este că NU VEȚI VORBI DESPRE MUZICĂ POPULARĂ (deși se face un semestru etnomuzicologie, moment în care veți înțelege care e de fapt muzica populară și care nu), NU VEȚI VORBI despre MARAMUREȘ, despre CÂT DE MINUNAT ȘI NEMAIPOMENIT este POPORUL ROMÂN și nici despre DACI ȘI ORIGINEA bla, bla, bla.
Multă lume crede că dacă scrie folclor în titlul departamentului este o facultate pe care o faci ca să.. cânti muzică populară mai bine sau ca să te umfli în pene cât de român ești. Nu are nici o treaba cu etno tv sau mai știu eu ce chestii penibile care promoveaza un folclor inventat si o imagine fake. Mă rog.

arhaic


Admiterea se face pe bază de dosar și găsiți toate informațiile pe site-ul facultății.
Regret că am pierdut 3 ani? Nu consider că i-am pierdut, deși poate mi-ar fi plăcut ca facultatea să nu îmi ocupe atât de mult timp, mai ales că eu am făcut-o pentru mine, nu pentru bani, nu pentru imagine, nu pentru diplomă ci doar pentru că mi-am dorit să aflu niște lucruri și cel mai important, SĂ ÎNȚELEG niște lucruri.

obicei

Ca să le încurajez pe cele care mi-au spus că le e teamă că nu se pliază neaapărat pe ceea ce le place să facă, ei bine, vă spun cu toată sinceritatea că mie îmi place fotografia și se face antropologie vizuală, moment în care am avut ocazia să folosesc pasiunea mea pentru fotografie și a fost un succes. Îmi place mitologia și tot ce ține de magic, am aflat o mulțime de lucruri și există și materie în sine MITOLOGIE, în primul an. Îmi place să aud povești de viață, există și materie ISTORIE ORALĂ și am avut ocazia să îmi fac LICENȚA pe povestea vieții bunicului meu care a fost cioban și lucrarea a ieșit foarte cool. Pot ieși niște proiecte foarte fun și interesante din fiecare lucrare pe care o veți avea de făcut, profesorii sunt foarte deschiși și săritori iar lucrurile pe care le veți afla cred eu că sunt doar acolo, adică perspectiva din care veți ajunge să priviți totul în jurul vostu o puteți dobândi doar acolo. Eu sunt și subiectivă pentru că pe mine m-a fascinat tocmai faptul că nu e ceva fix, rece, matematic și încorsetat. E fix opusul.

neam

Legat de master, pentru că am primit întrebări și despre master, pot să spun exact același lucru, deși nu l-am terminat încă, dar sigur părerea nu mi se va schimba într-un an.
Atmosfera este aceeași, doar că informațiile sunt profundate.

sărbătoare


Și ca să facem lucrurile și mai interesante, mi-au rugat câțiva colegi să spună 2-3 vorbe pe care le-ar spune unui prieten despre facultatea asta faină pe care am terminat-o împreună. Adică scurt și sincer:

"Facultatea asta o faci cu dragoste, în caz contrar, e inutilă."


"Domeniile pe care le putem studia sunt foarte interesante, de la folclor la identitate și mitologie la etnografie și altele. O facultate care ajută la dezvoltarea identității și înțelegerea a tot ceea ce ne înconjoară.

Facultatea asta o recomand celor care sunt pasionati de cultură. Important e ca la finalul facultății să nu ne așteptăm că vom fi primiți cu bratele deschise în câmpul muncii și unde vom fi primiți o să fim pe bani puțini."

"Câti oameni atâtea artefacte, câte culturi atâtea mentalități, câte frunze atâtea mituri și vise ale acestei lumi...în cei patru ani (3 licența + 1 an de master până acum) în care am studiat etnologia, cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost acela de a nu judeca înainte de a cunoaște în profunzime...facultatea asta m-a schimbt ca om, alb și negru nu există, totul este colorat în mii de nuanțe aparținând unui spectru pe care nu o să îl cuprindem niciodată cu privirea."

"Pentru mine facultatea asta a însemnat deschiderea unor noi orizonturi și m-a învățat să privesc lumea din jurul meu mai în profunzime 🙂."

alături de doamna Prof. Univ. Dr. Narcisa Știucă

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Oh, ce rochie! Oh, ce vibe! - aceeași rochie, două ținute diferite

10 tipsuri pentru cumpărăturile în second hand


      
@floaredemucegai pe Instagram