Ce înseamnă "vintage" pentru mine?

outfit: Komoda design | foto: Ana Gabriela | edit: eu

De câtiva ani, nu foarte mulți, am observat că termenul VINTAGE a început să apară pe buzele tuturor, în reclame, în descieri de produse, în titluri de toate felurile, pe pancardele magazinelor sau chiar pe etichetele produselor care vor să pară RETRO (alt termen care a fost cumva înlocuit de VINTAGE- retro era la modă când eram eu mai mică).
Nu sunt vreun specialist și nu vă voi pune aici descrieri sau citate din diverși oameni.

Am ales să scriu câteva cuvinte despre ce înseamnă acest termen care de fapt nici măcar nu e termen pentru mine, e o stare pe care un obiect/ film/ imagine/ muzica mi-o transmite.
M-au întrebat multe persoane "De ce vintage?" -de cele mai multe ori în legătură cu hainele pe care le port. Nu e un secret că sunt fan second-hand-uri așa că primesc destul de des întrebări legate de această alegere. Am mai vorbit despre asta de multe ori, găsiți chiar și un vlog aici.

Second hand = vintage? Eu zic că nu neaapărat, deși sunt oameni care consideră că da. Pentru mine second hand înseamnă produs care a mai fost folosit înainte, pe când vintage înseamnă produs care datează de câțiva ani sau are aspect vintage sau care încearcă să imite vechimea despre care vorbeam. Nu știu care este perioada de vechime a unui obiect care să ateste că ar fi vintage sau nu, însă vă pot spune cu singuranță că trebuie să fie peste 10 ani. Ceva din 2008, o rochie de exemplu nu are cum, în viziunea mea, să fie vintage. Una din 1980, da. Cel puțin ÎN VIZIUNEA MEA. Subliniez că este strict  viziunea mea pentru că știu că sunt hateri care abia așteaptă să arunce cu roșii vintage virtuale :)) și să spună că m-am apucat și eu să îmi dau cu părerea pe online că nu erau deja destul care fac asta.
Mno, să revenim. Am văzut o mulțime de magazine second hand care consideră că dacă numesc hainele vintage vor avea mai mult succes, dar pe umerașe găsim bluze h&m de sezonul trecut (care sunt perfect ok și achiziționarea lor se va face la un preț mult mai mic și ajutăm și planeta) CARE NU SUNT VINTAGE.

Acum că am lămurit așa cât de cât treaba asta, o să mergem puțin mai deep în subiect și o să vă spun de unde pasiunea mea pentru vechi și care sunt motivele pentru care de câtiva ani, deși iubesc moda și noutatea, nu am renunțat nici la dimensiunea asta.
Nu îmi amintesc când a început, însă știu că îmi plăceau mărgelele bunicii mele pe care le găseam în camera bună, o cameră în care nu locuia nimeni, în care era biblioteca cu cărți, vitrine pline cu bibelouri și discuri de vinil. Într-un șifonier mare, într-o cutie de bijuterii decorată cu scoici, mărgele și nisip găseam mărgele de toate culorile și formele. Mă fascinau la fel cum mă fascina și cutia imensa (era o cutie de chitară care pe vremea aia mi se părea URIAȘĂ) plină cu mărțișoare confecționate de mama, mătușa sau bunica mea sau primite de ele de-a lungul timpului. Mărțișoarele arătau cu totul diferit pe atunci! Erau superbe, chiar dacă kitsch-ul perioadei dăinuie până în zilele de azi.
Probabil că atunci a început pasiunea mea pentru vintage, nu știu ce să zic.

Poate că momentul în care am început să cotrobăi prin second hand-uri a fost punctul culminant, văzând toate croielile diferite, nasturii aurii sau cei de lemn, curelele care arătau total altfel decât cele moderne sau gențile care recunosc că nu îmi plac în mod special, dar cu siguranță arată altfel și dau ținutei un aer diferit.
M-a întrebat cineva dacă sunt nostalgică. Nu cred că am cum să fiu nostalgică în condițiile în care nu am trăit în vremurile acelea, dar recunosc că de multe ori mi-am imaginat cum ar fi fost viața mea in 1960, 1970 sau 1980. 

Spuneam că îmi place moda, îmi plac trendurile și tehnologia, dar cu toate astea mă inspiră la maxim o rochie vintage sau o imagine care poate nu e veche, dar e făcută în așa fel încât să pară. Mă inspiră filmele vechi, modul în care lucrurile mergeau, simplitatea complexă care dăinuia în trecut și eleganța care și-a pierdut, oricât de mult ne-am strădui să le aducem înapoi, câteva bucățele prețioase.
Nu spun că în 2018 nu mai există eleganță, doar că este diferită, ceea ce este normal pentru că este adaptată la nevoile și dinamica societății actuale.

Dacă sunt pasionate/pasionați de vintage pe aici și au alte păreri sau sunt de acord cu gândurile mele, dacă aveți rcomandări de filme, muzică sau orice altceva sau pur și simplu aveți un gând de transmis, vă aștept în comentarii.


Weekend minunat!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Oh, ce rochie! Oh, ce vibe! - aceeași rochie, două ținute diferite

Despre facultatea de Etnologie- experientă, alegeri și așteptări.

10 tipsuri pentru cumpărăturile în second hand


      
@floaredemucegai pe Instagram